dilluns, de setembre 07, 2015

SETEMBRE PER XÀTIVA

La ciutat en aquests dies de setembre recupera la seua activitat i progressivament assumeix el repte d’enfrontar-se amb coratge a un nou cicle ple d’esperances i il·lusions. Quan el dia encara és fosc els llauradors lamenten l’última pedregada que ha afectat els seus cultius, en canvi ja pensen sembrar per tornar a fer produir la terra. El mercat de l’engròs accelera el seu ritme nocturn de vendes, perquè a poc a poc les tendes de la ciutat recuperen la normalitat diària. En el mercat municipal al detall continua l’esforç i l’impuls d’una programació d’activitats i millores per enfortir aquest espai d’encontre i consum de productes. Cada dimarts i divendres es prepara amb més venedors i venedores el mercat setmanal que acompanya el nucli antic de la ciutat. Mentrestant en els centres sanitaris continua l’empeny per donar el millor servei. En l’Hospital Lluís Alcanyís es combinen les visites als malalts, amb l’alegria pels nouvinguts.
En l’oficina del SERVEF a migida s’expliquen les dades de l’atur estival, però tot i això sorgeix l’esperança dipositada per una jove que s’acaba d’enregistrar i somnia en aconseguir el seu primer lloc de treball. A l’hora molts joves s’organitzen el curs universitari, d’altres des de ben lluny desitgen fer les maletes per tornar del seu exili laboral. En l’ajuntament continuen les queixes entre veïns i veïnes, perquè indistintament de l’època de l’any hi ha alguns xativins que no tenen consciència clara de què conviure significa tenir respecte a la ciutat i a les persones que en ella viuen. Una parella s’estima i sol·licita data per celebrar el seu matrimoni. Amb intensitat els mestres treballen per l’èxit en el nou curs escolar i ho fan amb molta il·lusió, pel seu alumnat i perquè les últimes notícies són bones per a les seues escoles. Els mitjans de comunicació veuen com l’arribada de notícies a les seues redaccions creix.
A primera hora de la vesprada els comerciants obren les seues tendes amb normalitat i planifiquen les noves campanyes que vindran. En la porta de la residència un fill s’acomiada de sa mare. Les empreses calculen la seua producció i desitgen superar els entrebancs existents per consolidar i obrir nous mercats. Arriba la nit i comença l’assaig en les bandes de música i es programen els concerts, les peces i es treballen les emocions. El responsable de l’associació del barri convoca la primera reunió. Un jove llig les últimes pàgines del llibre en préstec que demà ha de tornar a la biblioteca, mentrestant en el seu carrer els treballadors encarregats de la recollida del fem comencen la seua nit de treball.
En aquests dies les hores de sol s’acurten però la ciutat recupera el seu pols, la seua il·lusió. Amb aquests dies de setembre arriba el moment de les complicitats, del desig,  de l’ajuda i de la companyia entre persones iguals i així treballar col·lectivament per fer possible que la felicitat i la prosperitat a Xàtiva sempre sia.

Xàtiva, 8 de setembre de 2015