dijous, de maig 21, 2015

PACTE DE CIUTAT

En els darrers temps des d’Esquerra Unida anem insistint en la necessitat d’arribar a un Pacte de Ciutat durant els sis primers mesos de la nova legislatura, on no sobre ningú però on el lideratge polític supere l’alternança del bipartidisme que ha viscut la ciutat des dels inicis de la Transició. Les eleccions del pròxim 24 de maig se situen en un context de canvi d’època en la ciutat, on necessàriament el canvi de govern ha de suposar un canvi polític ben profund. De fet, fa moltes dècades que els successius governs municipals no han encertat en determinar un relat econòmic, social i polític per a Xàtiva. Per tot això, el model especulatiu arrelà i amb la crisi ens ha deixat unes xifres d’atur per damunt de la mitjana estatal, un trencament social que es trasllada als barris de la ciutat de manera bastant desigual i finalment amb una democràcia i amb una participació de baixa intensitat que s’accentuà greument amb l’arribada del PP al govern.

Aquesta imatge ens reafirma en la necessitat d’establir un gran acord que vaja més enllà dels calendaris electorals, un pacte amb una durada de vint anys, que compte amb la màxima subscripció i que les línies del mateix siguen respectades més enllà de la correlació de forces polítiques dintre del mateix consistori. Ara és el moment. Des d’Esquerra Unida estem disposats a guanyar, però mai com a objectiu, sinó com a condició per a transformar la ciutat des de la perspectiva d’una nova política articulada des de baix cap a dalt.
Unitat i novetat. En aquest moment històric ens juguem molt. Com ara el dret a l’existència que garantisca el somriure dels més menuts, l’accés a l’alimentació, a l'habitatge i al subministrament elèctric. Així com un nou model econòmic productiu i lligat al territori, adreçat al foment del treball digne i vinculat a l’economia social i verda. Un projecte educatiu de ciutat que trenque amb el monopoli de l’ensenyament dels centres educatius per fer de l’educació una prioritat municipal, permanent i inclusiva entre aquells sectors que pateixen risc d’exclusió social. I finalment una ciutat compromesa amb la democràcia, la transparència i la igualtat. Necessàriament, cal detectar els errors comesos per rectificar i avançar.

La idea del Pacte de Ciutat és l’instrument per optar decididament per una nova manera de fer política. En tot cas, el més important és que la gent es reconega en aquest procés de consens, amb dinàmiques realment unitàries, amb voluntat de canvi, d’una revolució tranquil·la, amb vocació de majoria i amb el desig de canviar des d’ara mateix les condicions de vida de la nostra gent. Estem decidits i anem a fer-ho.



Miquel Lorente
Candidatd’EU a l’alcaldia de Xàtiva