diumenge, d’octubre 05, 2014

RENÀIXER DE LES CENDRES

Més enllà de la tradicional escenificació en la porta de l’Aljama, més enllà del discurs previsible i protocol.lari de l'autoritat municipal ara és el moment de pensar el demà. Vivim un canvi d’època, un procés d’acceleració històrica on les velles respostes no tanquen els interrogants de les noves preguntes. Els valencians i les valencianes partim d’un present, verdaderament, complicat resultat d’un insuficient finançament autonòmic, dels grans i costosos “eventos”, d'una economia basada en l'especulació i de l’abundància d’imputats i condemnats per corrupció. Tot això ens està fent viure una situació d’anomalia democràtica que cal revertir. Estem parlant de l’articulació d’un nou repte col·lectiu.

El poble valencià ha de retrobar-se, per treballar des de la complicitat entre els diferents sectors econòmics, el camp intel·lectual i el camp polític. No podem continuar sent una societat trencada, per això cal treballar des de la consolidació d'un projecte comú construït des de baix. Aquest repte ens obliga a llançar ben lluny la mirada per superar els límits del mateix partit, de la mateixa empresa, del mateix barri o de l’interés més particular. La nova proposta de país ha de nàixer des de baix; des de les ciutats i els pobles que conformen el territori. Una proposta treballada i conscient que entenga la identitat valenciana com a sinònim de justícia social, democràcia i una nova economia productiva i sostenible. En un context com l'actual la lluita per la nostra identitat passa necessàriament per la defensa i consolidació de l’escola pública on van els nostres fills, el centre de salud on acudim quan estem malalts, la beca del menjador, la fiscalitat justa, la lluita contra els desnonaments, la dignitat en el treball, el retorn dels nostres joves i la defensa dels drets nacionals. 

Aquesta proposta no necessita consignes, ni debats frívols, ni personatges berlusconians que vulguen fer de la identitat valenciana una ferramenta d’aprofitament partidista per convertir-la en un front de conflicte social. Aquest repte passa pel rigor, pel sentit comú i per l'estima a les persones i a la terra. Ara és el moment de la gent que vol optar i decidir quin present i quin futur vol. Xàtiva potser un bon lloc per començar a fer renàixer les cendres.


Publicat en el setmanari L'Informador 6/19/2014