diumenge, de novembre 02, 2014

EL REPTE COL.LECTIU



Hui tornarem a pujar a Sant Josep
Xàtiva
, i en tornar la mirada cap a l’horitzó veurem la ciutat. Un horitzó que forma part d'un país marcat pel trencament social i econòmic motivat per l’insuficient finançament autonòmic, pel mal govern, per una economia basada en l'especulació i uns palaus de justícia plens de casos de corrupció. Fa dècades que es governa sense fulla de ruta, sense un guió clar que ens indique quins són els objectius col•lectius pels quals hem de treballar cada dia. Com a conseqüència de l’absència d'aquest relat econòmic i social han arribat les errades estructurals que ens hi han encaminat a l’actual situació. Xàtiva no és una excepció; xifres d’atur que superen la mitjana estatal, joves que marxen a l’exili laboral, comerços que tanquen, indústries que no obrin i llauradors que abandonen els seus camps. Necessàriament hem de passar de la societat trencada en què vivim a una societat comuna.

La nova proposta de país ha de nàixer des de baix, des dels mateixos municipis que conformen el territori. Una proposta treballada, amb sentit comú i rigor, per crear un marc de complicitats que entenga la identitat valenciana com a sinònim de justícia social, democràcia i una nova economia productiva i sostenible. Aquest repte col·lectiu ens condueix a trencar amb els vells esquemes de fer política. Per això a Xàtiva apostem per reactivar la ciutat mitjançant la promoció econòmica, la lluita contra les desigualtats i una direcció descaradament democràtica. És l’hora del canvi. Per això cal un diagnòstic tècnic sobre l’estat dels diferents sectors econòmics de la ciutat, posant sobre la taula les possibilitats que ens poden oferir per donar lloc a un model econòmic productiu, vinculat al territori i creador d'ocupació digna. Ara més que mai, cal lluitar contra les desigualtats reforçant els recursos i els programes municipals per fer front al trencament social que patim i assegurar el dret a l'existència de totes les persones. No podem perdre més el temps. El futur de la ciutat depén de renovar el seu model social i econòmic, i això implica molta democràcia.

El proper mes de maig es convoquen eleccions municipals i nosaltres apostem per l'inici d'una nova legislatura marcada per una nova proposta de ciutat amb el màxim consens possible per part de tots els grups polítics representats en el consistori, presentada públicament i encaminada a la consulta i el debat per part del conjunt de la ciutadania. Una acció que s'ha de fer efectiva durant el primer semestre de la nova etapa. Una aposta que haurà de comptar amb el suport d'una estructura de participació municipal que permetesca el control i seguiment ciutadà en l'execució de la nova proposta de ciutat. El nou temps demana solidesa i democràcia. A Xàtiva es donen les condicions per començar a pensar el demà i obrir el procés. Es tracta de disputar el futur amb voluntat de guanyar-lo per retornar l’esperança, el futur, els valors democràtics i la dignitat a la gent.