dissabte, de gener 31, 2015

POBRESA ENERGÈTICA

Pot semblar que aquest concepte siga estrany, en canvi es tracta d'una realitat ben present. Quan baixen les temperatures el trencament social s'accentua i el servei bàsic de llum i gas per a la majoria es transforma en un luxe. En certes situacions, malauradament, acaba sent un servei bàsic inexistent a casa. Front aquesta situació, el passat mes de maig, des d'Esquerra Unida vàrem presentar una proposta en el ple municipal per a què l'ajuntament negociés amb les empreses subministradores de gas i electricitat que treballen a Xàtiva, per aconseguir una quitança dels deutes pendents d'aquelles persones en situació de vulnerabilitat. 

La proposta va ser aprovada en el ple per unanimitat, en canvi la petició encara està esperant la resposta de les empreses, segons ha informat el mateix equip de govern. Certament, aquesta situació no és agradable per la falta de complicitat i respecte cap a l'ajuntament de Xàtiva. Els talls de llum i gas provoquen un greu impacte social en les famílies.

Com a representants públics no podem permetre aquestes actituds, sobretot, si provenen d'empreses que gaudeixen, han gaudit o poden contraure contractes amb l'administració pública. Per aquesta raó, des d'EU anem a proposar que es reitere la petició institucional a les esmentades empreses, junt amb una invitació expressa per a mantenir una trobada conjunta encaminada a contrastar opinions i incorporar la responsabilitat d'aquestes per fer possible la resolució del drama de la pobresa energètica que en 2014 ha afectat a 262 famílies a Xàtiva. Pensem que cal anar més enllà, actualment els protocols de prevenció dels talls, que són necessaris, no deixen de ser una transferència de diners públics a les companyies subministradores, com aquest darrer any amb 21.262€ de cost per al nostre ajuntament. En aquestos moments, amb tota la serenitat i amb la màxima càrrega de dignitat hem de revertir aquestes situacions. Trencar amb la vella política és renunciar a legislar en favor del lobby energètic, com s'ha fet en l'Estat espanyol des de fa dècades i per part dels diferents partits que han governat. Trencar amb la vella política és prendre partit per assegurar la dignitat de la gent i el respecte per les institucions democràtiques.