dissabte, de novembre 17, 2012

CONTESTACIÓ A L'ABAT DE LA COL·LEGIATA DE XÀTIVA




RESPONSABILITAT I BONA FÉ

Contestació a l’article ¿Dónde están los curas, que los vamos a quemar? de l’abat de la Col·legiata de Xàtiva, publicat en Levante EMV (10-11-2012).

En aquestos moments, com vosté sap qualsevol persona de rellevància pública ha d’exercir la màxima responsabilitat i atendre a les lliçons de la història, la moral i l’ètica. Furgar en el cau de la provocació reiterada, incitar a la crispació i traure a passejar els instints més primaris no acabaran mai en un bon resultat.
Hui, les persones de la nostra terra patim les conseqüències d'una injusta crisi social, propiciada per un conjunt d'oligarquies que durant segles han governat des de l'ombra a les dones i homes d’aquest territori. Un poder absolut comparable a l'antiga Roma que conduïa els cristians a l'opressió i, en ocasions, a la mort. Fam, guerra, odi, violència, por, malalties, desnonaments, explotació laboral, barris marginals, analfabetisme, racisme, pedofília, xenofòbia i homofòbia. Segurament que vosté ha vist el mateix món que veiem nosaltres. Per aquestes raons, com vosté entendrà, ens hem rebel·lat i ens rebel·lem pacíficament per convicció i per estima a l'ésser humà. Perquè, d’una manera humil, ens considerem  fills de la Il·lustració i tractem de perseguir la felicitat en aquest món ple d’injustícies. Perquè ens situem ben lluny del fanatisme, la persecució, l’extermini, el dolor i la irracionalitat, situacions determinades tantes vegades pels dogmes de fe. Per això, li preguem que no ens identifique amb les croades del Pontífex Urbà II, que no ens lligue amb Pere l’Ermità, perquè nosaltres no concitem als de baix a la lluita fratricida. Busque’ns, si vol, en la paraula del Concili Vaticà II, així ens podrà veure amb la claredat dels ulls de Joan XXIII. Abandone el color negre, el somriure gris, i trobarà el respecte que tenim i mantenim a les creences dels nostres conciutadans. Si alguna vegada no ha estat així, mai no fou culpa del nostre sentir col·lectiu.

Admirem sincerament el treball generós de gran part de la comunitat que vosté representa en la ciutat.  Però respecte vosté la vigència i la legitimitat dels somnis que nosaltres volem aconseguir. Una nova societat amb menys desigualtats, una població amb accés als recursos alimentaris, menys persones desemparades, menys xiquets sense escola, menys malalts sense metges per habitant, un poble format dignament a les escoles, unes dones i  homes plens de valors i solidaritat disposats a escoltar-lo a vosté mateix i a debatre’l  des de la prudència i la serenitat democràtica. No hi haurà cap proposta més receptiva que la nostra a l’hora de comprendre el pensament cristià, si aquest veritablement interpreta el verb de Crist  que foragità els mercaders del temple. Així és com nosaltres entenem el futur en la terra, segurament d’una manera ben  semblant a la que vosté en teoria predica. Estiga seré i sàpiga que està davant d’una crida a l’optimisme i a la fe en la voluntat humana, i tinga ben clar que ho podem fer  des del record però sense fer ostentació de la mort, ni desig del martiri.

Miquel Lorente
Coordinador EUPV Xàtiva
Publicat al Levante EMV (La Costera-La Canal-La Vall d'Albaida). 17-11-2012

4 comentaris:

Carme la Socarrà ha dit...

Perfecte Miquel: sentit comú, lucidesa, intel·ligència i respecte contra el despropòsit i el fanatisme. Una abraçada

Xelo IProu ha dit...

magnífica resposta Miquel, ben argumentada... endavant!!!

dolmonamor/ María Dolores Amorós ha dit...

Com ja t'havia comentat, el teu escrit, Miquel, el trobre molt intel.ligent. Amb educació exquisida desmontes la torpe provocació del abat, deixant-lo en el lloc que es mereix, amb la seua baixesa ética i amb gens de gust al retreure coses d'un passat on gent com ell tenen molt que callar. I sobretot quan l'única finalitat és insultar a la gent d'esquerra i provocar la por procurant els vots a la dreta.
Bolt bé, Miquel. Demostres saber fer les coses, tranquil, seré i equilibrat, molt, molt encertat. Besets.

Miguel Ferri Montell ha dit...

Increïble resposta has actuat com paladí del dogma de la il · lustració sinònim de llibertat, igualtat i fraternitat i de les veritables paraules de Crist davant el cap visible del dogma de la fe (la inquisició emmascarada) que és sinònim de anacronisme, involució, opressió, poder a través de la por, etc ... el contrari del gran renovador i impulsor de la modernització de l'església Joan XXIII que la majoria de la Cúria l'ha condemnat a l'oblit. Felicitats Miquel.