diumenge, de setembre 05, 2010

QUINZE ANYS DE CULTURA PERDUDA


L’Ajuntament de Xàtiva porta anys confonent i substituint la cultura per la propaganda. Durant molts anys el govern municipal ha insistit en el famós lema de “Xàtiva capital cultural”, tanmateix els governs com les persones es mesuren per allò que fan i no per allò que diuen, i a la nostra ciutat s’han perdut quinze anys per definir una política cultural estratègica que responga al passat, present i futur de la ciutat. En aquest sentit, podríem fer menció a l’abandó que han patit reclams patrimonials com el convent de Santa Clara, l’ermita del Puig o el Nucli antic però també reclams de caire històric, tan evidents, com els Borgia, el pintor Josep de Ribera, els germans Villanueva… i inclús reconeguts artistes i escriptors locals plens de vida com Raimon, Feliu Ventura, Botifarra, Cucarella entre d’altres. Sens dubte, una bona planificació dels elements esmentats hagueren pogut crear a Xàtiva un entorn cultural atractiu i potent per als xativins i per a la gent que ens visita.

En canvi són molts els moments on s’ha vist que la suposada política cultural de l’Ajuntament ha esdevingut en propaganda pura i dura, amb un desplegament propagandístic abusiu amb murals, banderoles, targetons, censures i poca molla. A més, quan s’ha parlat de política cultural s’ha lligat en molts casos, com no podria ser d’una altra manera, a la construcció de nous edificis com el Gran Teatre o el CCX, però no s’ha parlat clarament de l’ús i la utilització d’aquests espais, que no deixen de ser parets buides si no les omplim amb línies d’actuació que promoguen l’accés a la cultura entre tota la ciutadania.

Vaja per davant que durant aquests quinze anys les successives delegacions de cultura mai han articulat una política cultural basada en el coneixement, la innovació, la creativitat i el debat. Mai han volgut fer de la cultura una eina de desenvolupament autònom de la societat civil xativina, més bé han fet de la cultura un espai propagandístic però també car i reservat a unes minories “selectes”, como ocorre en les Nits al Castell o en aquelles actuacions, econòmicament desorbitades, que compten amb un pes mediàtic superior a qualsevol pretensió verdaderament cultural. La ciutat necessita un replantejament general de la seua política cultural, mitjançant un debat ciutadà horitzontal que acabe donant lloc a un Consell Local de Cultura on la política cultural siga debatuda i consensuada tant pels agents polítics com pels agents culturals. Sols d’aquesta manera Xàtiva acabarà sent un punt d’encontre cultural del segle XXI.

Miquel Lorente
Candidat d'EU de Xàtiva

(Publicat a l'edició comarcal de Levante-EMV, 03-09-10)