dijous, de gener 10, 2008


PATROCINI CAMÚS


Ahir un cop més em sonà el mòbil, la meva mare em deia que l'abanderada havia faltat. Últimament són moltes les persones grans a les que he estimat, conversat, admirat...que han decidit acabar el seu camí terrenal. Ahir li va tocar el torn a Patrocini, una dona de més de cent anys que durant el mes d'abril de l'any 31, del segle passat, abanderà la tricolor pels carrers i places d'una Xàtiva sacsejada pels esdeveniments del moment.


Potser que Patrocini haja estat la primera dona que d'una manera lliure i sobirana haja exclamat públicament els seus pensaments llibertaris a Xàtiva. Ara mateix la imagine en eixe mes d'abril, contenta, jove, amb un somriure als llavis... voltejant la bandera i cridant per la justícia i la igualtat pel carrer Hostals, encaminat-se cap a la plaça Sant Jaume. Patrocini cridava per la igualtat de totes aquelles dones que durant anys i panys havien estat simples objectes, simples prolongacions de l'autoritat masculina de la família. També m'imagine les mirades de rebuig que Patrocini va rebre en eixos moments i també les conseqüències que hagué de patir al llarg de la seua vida; pressó, discriminacions, insults... Simplement per haver cridat en favor de la justícia, la dignitat i la igualtat.


Farà unes setmanes Isabel Serra, Rafa Carril, Raquel i jo mateix vàrem estar en sa casa. Patrocini jeia dormida en un silló, però, en sentir-nos despertà del seu somni. La nostra rebuda fou el seu somriure, el nostre premi les seues paraules. De fet, d'aquella curta, però, intensa conversa recorde especialment una dels poques frases llargues que ens pogué articular Patrocini; "Jo sempre estaré amb vosaltres, amb la gent jove, perquè cal continuar lluitant".


Avui, fent meues les paraules de l'amic Vicent Gimeno, he de dir-vos que el dia que oblidem a Patrocini, eixe mateix dia, tots i totes haurem perdut la República.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ha sigut molt millor fer-li l'homentge a Patrocini

Anònim ha dit...

Descanse en Pau. M'hauria agradat coneixer a aquesta persona

Jesús Badenes ha dit...

Mestre, eres un crack. A vore si fem alguna cosa per recordar-la. Una abraçada.

Anònim ha dit...

A la lluna li tocarà més prompte que tard, li agrade o no li agrade, passar per les lletres, siguen ferides o no...Una besada

A kolsotov dir-li que eres el roig més racional que conec...Un esmorzar

Jesús Badenes, que ganes tinc de fer-me amb tú. Aquestos nadals he coincidit amb el teu germà...No obstant, estic segur que ens tornarem a trobar lluitant en el mateix front, però discrepant, coincidint...entre tret i tret. Una llarga conversa company...

Jesús Badenes ha dit...

Xe, envia'm un correu! En el meu perfil t'ha d'aparèixer. Va que jo també tinc moltes ganes que parlem.