dimecres, de febrer 14, 2007



XÀTIVA EL BOMBARDEIG DE LA MEMÒRIA


El pròxim diumenge Xàtiva recordarà una vegada més el trist i malaurat bombardeig que patí la nostra ciutat el 12 de febrer de 1939. Aleshores la guerra ja estava pràcticament decidida, la República havia estat derrotada militarment. Tot i això el General Franco no entenia una possible redempció sense sang. Calia atemorir, exterminar a l’adversari.... Un clar exemple fou el bombardeig de l’estació de Xàtiva sent el seu resultat la mort de més d’un centenar de persones; xiquets, dones, homes, militars…



Mario Benedetti afirmà que l’oblit sempre ha estat ple de memòria. Durant molt de temps s’intentà silenciar aquest dolent esdeveniment, tot i això mai varen aconseguir el seu objectiu. Fills, germans, mullers, nets…de les víctimes han continuat i continuen recordant eixe mateix dia i en eixe mateix lloc la barbàrie que s’endugué per sempre la vida dels seus éssers estimats. En aquest cas l’estima sempre li guanyà la partida a l’oblit.



Els joves de la ciutat davant aquesta situació d’injustícia moral amb les víctimes, amb les famílies i amb la mateixa història hem decidit recuperar memòria. Xàtiva necessitava un espai per reivindicar la dignitat d’aquelles persones, per condemnar la guerra i per començar a curar les ferides que ha provocat l’oblit d’aquestes víctimes, les víctimes del bàndol vençut. Solament, recuperant d’una manera institucional la memòria i la dignitat de totes aquestes persones serà possible el reencontre social i l’enfortiment moral del nostre sistema democràtic. Tanmateix a Xàtiva el nostre alcalde no ho enten així.



L’alcalde Rus sempre s’ha oposat a obrir un espai on es pugueren recordar les víctimes del bombardeig, un espai on tots els ciutadans tingueren ben present un referent per evitar la guerra i preservar la pau. Rus mai s’ha cansat en dir-nos que amb el record d’aquestes persones el que voleu els joves és obrir velles ferides i així ens ho ha transmés personalment en més d’una ocasió. L’alcalde de Xàtiva des del principi ha conegut la nostra voluntat d’implicar a l’Ajuntament en aquesta iniciativa i en tot moment s’ha negat rotundament a acceptar la nostra proposta, per cert, legitimada per l’Assemblea general del Consell de la Joventut de Xàtiva. Els joves mai hem sigut deslleials amb l’Ajuntament, tal volta el nostre alcalde sí que ha estat deslleial amb els seus ciutadans.



De fet l’alcalde Rus fa poc encaminà tota una delegació de regidors i regidores del seu partit, en representació de l’Ajuntament de Xàtiva, a Roma per tal d’assistir-hi a la canonització dels dos capellans xativins assasinats durant la guerra civil. Aleshores ningú s’oposà. Per a nosaltres és ben evident que aquelles persones mereixen també el seu record. Ara bé, el que no considerem just és que l’alcalde Rus vulga recordar a uns i condemnar a l’oblit als altres. Aquest tipus de posicionaments són els que realment obrin noves ferides, i degraden el carácter democràtic del càrrec que en aquestos moments desenvolupa Rus.



No obstant això, sempre s’ha dit que el temps situa a cadascú en el seu lloc. El proper diumenge, tot i la ferma oposició de Rus, Xàtiva inaugurarà un monument en contra de la guerra i en favor de la pau. Però sobretot amb la instal·lació del monument, anomenat Aixopluc, les víctimes d’aquell bombardeig obtindran finalment un record digne per part de la ciutat.


La Comissió permanent del Consell de la Joventut de Xàtiva
Miquel Lorente, Ruben Alcocel, Jordi Estellés, Ximo Sanxis, Carles Sànchez, Neus Gil, Teresa Vera, Toni Llopis i Esther Llorens.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Alguns dels que signen és curiós que en el seu dia votaren enn contra de la iniciativa, no? Esperem que eixe dia no es posen la medalla, perquè la medalla és de Rogelio, Patrocinio...

Anònim ha dit...

Fotografies de la inauguració en:


http://www.uv.es/joceimo/albumdecamp3.htm

Anònim ha dit...

miquel t'estimem sempre