dijous, de gener 18, 2007



SI EM POSE A CANTAR CANÇONS

Va ser una nit d'estiu entre Genovés i Barxeta, després d'un sopar entre els companys/nyes del col·lectiu d'EU, quan vaig conéixer a Pepe Gimeno "Botifarra". Sobre la taula, eixa nit, jeien productes de la terra, bona cosa de vi i converses sinceres, paraules d'amics. En acabar de menjar Boti enceta la festa, una mena de festa ben distinta a les que estem acostumats els joves. Aquella festa era la dels nostres avis, la del nostre passat que tornava de nou a reviure i ser present.

De la boca de Botifarra començà a brollar la veu d'un poble, la veu de la terra, la veu de l'altra Xàtiva. Ho feia amb força, les seues paraules esclataven contra la vessant de la Serra Requena i davallaven pels barrancs fins morir en les aigües del riu Albaida. Quin mèrit!, quina tasca! la d'aquell home que d'una manera silenciosa però constant s'havia recorregut poble per poble, casa per casa rescabalant els mots, les cançons, les lletres...d'una cultura que sembla condemnada a morir.

Boti és la metàfora de l'altra Xàtiva; eixa Xàtiva de gent humil i treballadora que es sent ben orgullosa d'allò que ha sigut i d'allò que és.


Gràcies Pepe

http://www.pepebotifarra.com

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Això que expliques hui és el que sempre he pensat de Pepe Botifarra. També és l'altra Xàtiva el cant de les «albaes» o les novel·les de Toni Cucarella. Jugar en el carrer, comprar en la botiga del costat de casa i poder posar la cadira a la porta de casa, saludar als veïns. Una Xàtiva cada dia més perduda. Cada dia més despersonalitzada. Com tantes altres desgraciades ciutats. Espere que no fem tard.

Anònim ha dit...

Amic Badenes, et recorde que això concretament no és només cosa de Xàtiva, és el temps, que ha passat, i amb ell venen i s'en van coses de roïns...I també de bones. Conservar els arrels és molt important,però tancar-se ahí no sé fins a quin punt és bo.La vida evoluciona i el món es mou.Els xativins i xativines canvien,i "cualquier tiempo pasado NO fué mejor".No entendre això et comportarà viure amb l'amargor que destila el teu amic Cucarella,i et dificultarà ser un polític per a tots i totes. Xàtiva no és cap ciutat desgraciada, simplement les persones han canviat.Però si mires cap a dalt seguiràs veient el castell, igual que els teus avantpassats.

Anònim ha dit...

Efectivament no només és cosa de Xàtiva, ja ho havia deixat ben clar: «tantes altres ciutats despersonalitzades». «Cualquier tiempo pasado NO fue mejor», estic d'acord. Però ningú m'ha demostrat que «el tiempo presente» ha sigut millor. I el que ens espera en el futur, tampoc ho veig clar. Conec ciutats on es viu millor i on no estan d'esquenes al progrés, més bé al contrari. Salamanca, Vitoria, Sant Sebastià, Santander o Girona, ciutats on encara pots sentar-te a la porta del carrer, on pots comprar a la botiga del costat de casa i que no han hagut de sacrificar els veÍns per a estar davant de tot en qualitat de vida. Que les persones han canviat és evident, d'això em queixe. Perquè, per a mi, a Xàtiva hem canviat a pitjor. En aquest sentit, espere que no s'haja arribat tard. La vida evoluciona, però en el cas de Xàtiva pregunte: On són les places i els carrers per passejar?, On són les guarderies públiques per als nostres fills? On són els serveis socials i assitencials per a la gent major? Estàs segura que no hem anat a pitjor?

Anònim ha dit...

Per cert, no és una qüestió d'arrels... És una qüestió de sensibilitat amb les persones, de respecte cap als teus. A mi les arrels no em preocupen, em preocupen les persones.

Anònim ha dit...

Pel que escrius, sembla que estàvem millor amb Franco ¿no? Si abans estàvem tan bé...Quan a les ciutats, jo no en conec cap dels casos que cites, però són grans ciutats en les que eixa "vida al carrer" no es donarà en tots els llocs, i menys tenint present que són totes del nord i en hivern no apeteix eixir massa.I de les places i carrers per passejar, quan de temps fa que no visites l'Albereda de Jaume I? Tampoc hem de ser apocalíptics.I del tema de les guarderies i els serveis socials, no és que hem anat a pitjor, és que simplement passa el temps i no hem millorat gens ni miqueta. Del que dius dels arrels i les persones, m'alegre que penses així.

Anònim ha dit...

Si tinc nostàlgia noés del passat, en tot cas és nostàlgia d'un futur que no hem assolit i que jo ja voldria present. Ah, i per a mi l'Albereda no és prou. Jo tinc la sort de ser jove, però conec molta gent major que viu a poc més de 200 metres de l'Albereda i no té un lloc per anar a passejar perquè els seus problemes per moure l'impedeixen arribar a l'Albereda o a altres espais amb bancs. Amb totes les meues intervencions només volia dir dos coses: D'una part, crec que el futur ha de ser millor que el passat, però sobre tot millor que el present; i de l'altra part, ens hauriem de mirar més sovint les coses amb els ulls dels altres i no només amb els nostres. Una abraçada

Jesús Badenes

Anònim ha dit...

Quizás no sea oportuno en este comentario pero alguien pensó que Xàtiva dejó de ser sus ciudadanos para ser de sus automoviles. El problema no sólo de xativa (ya sé) es el tráfico. Tráfico supone andar de aquí para allá sin pararte a mirar que pasa a tu alrededor porque no tienes tiempo.
Y ahí es donde está la alienación y el anónimo, nada se siente como propio y todo se pierde, todo pasa a un tercer plano (por ser optimistas) porque como no se ve, no existe. Por no decir que el espacio publico ya no es público y pertenece a las máquinas motorizadas.

Anònim ha dit...

Un vehiculo ocupa ( y por tanto privatizaría) seis metros cuadrados de espacio público.
Calcula el espacio no ocupado por la edificación (espacio libre) y le restas el espacio ocupado por el parque de vehiculos posibles en Xàtiva y no me extraña que no haya suficiente espacios para bancos donde sentarse

Anònim ha dit...

Totalment d'acord! La pregunta és: si enlloc de ser un cotxe, fora una motxilla o una cadira, la deixaries al carrer? Aquest seria un bon debat per saber com volem la ciutat. Jo aposte perquè cadascú s'aguarde el cotxe en sa casa i el que no puga (perquè està en el barri vell o perquè no té un espai adequat) que l'Ajuntament li facilite un aparcament de pagament.

Anònim ha dit...

Un aparcament de pagament x tooots els veïns i veïnes que voldrien una plaça d'aquestes = no pot ser.No destinaries eixos diners a coses més urgents, com els serveis socials de que parlaves abans? Però si ara, damunt de pagar impost de circulació, ens fan pagar zona blava i tot! Jo, sincerament, em conformaria amb que l'Ajuntament no discriminara casos per a facilitar la targeta de resident. Aparcaments gratis per a tots no em sembla que es puga fer, però canviar la regulació de la zona blava per afavorir al veïnat sí que crec que seria més just.

Anònim ha dit...

Qué enteneu per "aparcament de pagament"? Jo sí estic a favor dels aparcaments públics, pense que estes zones permetrien crear més zones peatonals com la que hi ha junt al barri del Carme, i això afavoriria la "vida al carrer" de la que es parlava també abans...

Anònim ha dit...

Els aparcaments de pagament no impedeixen millorar els serveis socials. Les concessions, amb cànons, permeten reinvertir els diners en els serveis socials. No crec que el debat siga aquest. Potser tenim un problema d'espai, això si. No podem fer places per a tots. Però, quantes vegades heu pensat que hi ha massa bars en Xàtiva? Per què no poden «subvencionar-se» els canvis de baixos comercials a aparcaments? Pd. No ho dic amb l'ànim de presentar una solució i de creure'm amb la raó absoluta. Només expose (potser amb massa vehemència) la meua crítica, la meua postura i la meua proposta. Segurament, equivocada. Per això m'agrada debatre-les, per complementar els meus coneixements. Gràcies.

Anònim ha dit...

Ah! i estic d'acord amb canviar la normativa de zona blava buscant la millor manera de facilitar l'estacionament per als residents.

Anònim ha dit...

Evidentemente no todos pueden esconder el coche en casa y recordaremos que el área de influencia de Xàtiva es lo suficientemente grande para que cada día el parque de vehiculos rodando por sus calles se duplique.

Ahora bien, Xàtiva está costreñida y sus accesos también.

En principio deberían diseñar nuevos accesos al núcleo. Luego ya discutiremos sobre los aparcamientos

Anònim ha dit...

M'alegre que es vaja configurant un debat sobre la mobilitat de la ciutat. Opine que parlar d'accessos sense parlar d'aparcament no seria encertat. Pregunte: es poden millorar els accessos (p.e. zona Estació o barri del Carme) sense pensar en com s'han d'aparcar els cotxes del sector? Crec que si els accessos es milloren abans que es creen més places d'aparcaments tindrem un problema: accediran més cotxes al centre, on no hi ha places ni espais d'aparcaments. és a dir: +cotxes i =espais, donaria +problemes. Un altra qüestió serien les "rondes": una de les prioritats ha de ser connectar la carretera de Simat amb la de Bixquert per evitar el pas innecessari de vehicles per dins de la ciutat. Es podria anar des de Novetlé a Bixxquert sense tocar Xàtiva. Amb això si estic d'acord.

Anònim ha dit...

Miquel, ens podries contar que ha passat amb el pacte amb el Bloc?

Miquel Lorente ha dit...

Clar que sí, però com tot açò en aquesta vida necessita perspectiva, temps i posicionaments posteriors per tal d'entendre tot el que ha passat i tot el que podrà passar.

Una ben forta abraçada
i molta sort amic

Anònim ha dit...

Por una vez estoy de acuerdo con lo que decis, yupi!!!!!!!
Yo tambien creo que Xativa tiene una saturacion de trafico, pero si os fijais esta se produce en hora comercial. Por las noches no pasa ni "el tato". Por tanto toda esa saturacion de coches viene dada por gente de fuera que viene a Xativa. ¿No es eso bonito?... El problema se solucionaria con mas parkings publicos para toda esa gente que viene al hospital, al banco, a las tiendas,... durante un periodo acotado de tiempo. Espacio para los coches de los setabenses, pienso que hay suficiente (hay muchos parkings privados con plazas vacias).

Existe una ronda en Xativa para evitar tanta condensacion de coches por la ciudad, pero no la usa nadie. Asi que no creo que sea una cuestion de infraestruturas, sino mas bien de comodidad y acostumbrismo de la gente de pasar por dentro de la ciudad y querer aparcar el coche en la puerta del comercio, hospital, banco.. alq ue vaya. Y esto no es solo un problema de Xativa, es un problema de la sociedad. Vivimos en la epoca de las comodidades, y cuantas mas tengamos, mejor.

Con respecto a lo que plantea Jesus Badenes sobre la "despersonalizacion" de Xativa, he de decirle que es normal. La gente cambia y la sociedad cambia. Todas esas ciudades que has nombrado han cambiado un "poquito", si hablas con la gente anciana de alli te contaran que ellos antiguamente jugaban a futbol en la Plaza Mayor y ahora esta llena de carteristas y bares, pero eso es normal. Es evolucion. ¿Que a ti no te gusta? Perfecto, pero creo que no es motivo de critica. Y mucho menos achacable a una labor de gobierno local.
Jesus sabes que te lo digo desde el cariño, no te piques conmigo que me caes bien.

En fin, a trabajar me voy¡¡

Anònim ha dit...

Sense ànim de picar-me amb ningú. Quan vaig dir despersonalització no em referia la pèrdua d'identitat generalitzada que s'ha produït amb tota modernitat i a moltes ciutats. Em referia a que Xàtiva ha perdut «trets distintius» en el seu barri vell. Ara ja no és un barri actiu i nucli central de la vida de la ciutat amb gent a carrers i places. Almenys no ho és tant com ho era. I això si que és atribuïble a un govern local. Per exemple, si Rus anuncia que vol traslladar el jutjat fora del barri vell quan els informes diuen que s'han de potenciar els serveis. Per això parlava de guarderies o centres per a gent major o d'altres coses. O per exemple, si hi ha més de cinc locals del carrer Botigues que estan posats llogar i l'Ajuntament no afavoreix que s'instal·len més botigues. O si l'Ajuntament no millora les ajudes a la rehabilitació de cases particulars. Això fa perdre vida i acaba per amagar o desvirtuar la importància d'espais distintius de la ciutat tant pel present com per al conjunt de la nostra història. Això és el que jo vull dir amb «despersonalització».

Anònim ha dit...

Jesus, de nuevo estoy de acuerdo contigo.. me estas cayendo bien, igual algun dia te digo quien soy y tomamos unas cañas.

Pero te agradeceria que no achacases dicha perdida de "personalizacion" a unicamente el señor Rus. Ya que dicho barrio ha coexistido durante muchiiiiiisimos años con diferentes gobiernos y siempre ha ido a menos. No es culpa que un barrio de mas 500 años se vaya al garete por 8 o 12 años de gestion.

Estoy totalmente de acuerdo en que hay que potenciar dicho barrio y poner las facilidades necesarias a la gente para que este vuelva a ser lo que fue. Y descuida que yo lucho en tu mismo bando, conservar nuestra identidad. Es lo unico que nos quedara.

Un saludo, majete¡¡

Anònim ha dit...

No he dit que siga atribuïble al senyor Rus. He dit, per una part, que la desídia d'un govern local (de qualsevol ciutat) pot fer despersonalitzar un ciutat. I he posat un exemple, el de Rus i el jutjat. Però PER DESGRÀCIA hi ha massa governs amb desídia. I respecte a les canyes, ja ho vaig dir el primer dia que vaig escriure: encantat de poder parlar amb una persona sense fer-ho a través d'una màquina.

Anònim ha dit...

Ya se acabó la discusión sobre movilidad urbana???

Anònim ha dit...

Aquel que siembra calles y parkings de varias plantas, cosechará atascos.
Daniel Goeudevert, Wolkswagen director, Germany

No considero que un personaje tenga la culpa de la total despersonalización de Xativa, pero si que no se puede negar que deberían llevarse a cabo políticas que aumentarán la densidad del centro y no abogaran por una ciudad difusa y extendida, con todas las consecuencias que ello conlleva.

Al comentario de la creación de accesos, es totalmente una falta
de perspectiva y planificación creer que por dotar de nuevas entradas y salidas el problema está solucionado. Evidentemente que son necesarias pero una vez dentro de la ciudad es preciso saber donde dejarás el coche y que no se lo lleve la grua.
Los aparcamientos públicos para personas no residentes deberían estar en las periferias antes de los famosos atascos.
Xátiva no es tan grande como para desplazarse a pie.
Y no se puede olvidar que deberían ofrecer un servicio público eficiente de transporte en toda el área de influencia

Lluís-Antoni Navarro Cucarella ha dit...

Hi ha un comentari d'una tal Claudia sobre la meua persona. Diu: "No entendre això et comportarà viure amb l'amargor que destila el teu amic Cucarella...".
No conec cap Claudia amb qui jo haja compartit prou sopes íntimes com perquè puga fer una afirmació tan rotunda sobre el meu caràcter. Els qui em coneixen saben que sóc cabut i vehement, però estic convençut que ningú dels qui han compartit amb mi més d'un cafè i més d'una taula dirà de mi que sóc un amargat. Tot al contrari. Supose que el comentari d'aquesta Claudia està fet des d'una certa aversió cap a la meua persona, segurament per les meues idees. Per això li diré a tal Claudia que tots els qui pensen diferent de tu no han de ser uns amargats. Simplement pensen diferent. Amb totes les dificultats que això ens puga comportar.

Toni Cucarella

Anònim ha dit...

No deposit poker sponsorships, free 50 dollars for online poker. After you have signed up account need to play.
Bonuses for poker no deposit needed Free $50 for start playing and additional fifty dollars.
Online poker - Free $50 for start playing free instant poker bankrolls. Claim link on the frontpage.
Need bonus ? Relax and get free instant poker bankrolls
Poker portals are required register your account poker room. Give you free poker starting capital.
Internet poker bonus eligible to your country. Poker770 is one of the Ipoker network rooms.
Go to Poker770.com and download their poker software. $5.50 Circus token - $500 guaranteed prize fund.
Online poker bez wkładu Mansion poker za darmo dla różnych poker roomów.
PokerRoomSchool online poker freies Geld, accumulate enough hands and you will get your $22 bonus.
Grand free bonuses for start playing .Just sign up and complete your details to register at PokerRoomSchool. This registration gives you access to both the PokerRoomSchool website and lessons.
More free poker money are inside that page so grab poker blog without money tomarrow we have wsop tour.
50$ no deposit for every new sign up!!