diumenge, de desembre 14, 2014

CASA DE LA LLUM



A Xàtiva a hores d’ara tenim uns quants edificis municipals sense cap ús concret i molts d’ells han suposat un gran esforç inversor per part de les butxaques dels contribuents. En aquest sentit, podríem posar com a exemple la recurrent plaça de bous on una inversió de dotze milions d’euros ha quedat “justificada” per fer una solitària correguda de bous cada Fira d’agost. Una situació que es repeteix en altres espais com ara l’alberg del Cigroner, què després d’un any des de la seua inauguració i un cost superior al milió d’euros continua tancat i sense perspectiva real d’apertura. La llista continua amb un escorxador municipal abandonat i saquejat. En aquesta relació, no podem oblidar-nos del claustre de Sant Domènec que continua sense cap programació d’activitats anual. I finalment cal parlar de la Casa de la Llum, espai emblemàtic de la toponímia del terme municipal i emmarcat en el paisatge natural de la Cova Negra.

Edifici de la Casa de la Llum en el paratge de la Cova NegraLa Casa de la Llum fou adquirida per l’Ajuntament de Xàtiva per una quantia de 60.000€, les inversions posteriors varen ascendir a un milió d’euros sent l’objectiu d’aquest immoble oferir el servei d’alberg i bar. En canvi, aquest edifici municipal no compta amb subministrament elèctric. Sí, tal com sona, un milió d’euros per rehabilitar i posar en funcionament un edifici que no té subministrament elèctric en xarxa. La Casa de la Llum sense llum. És cert, que s’han estudiat alternatives per a instal·lar plaques solars, encara que la mateixa orientació de l’edifici les desaconsella per ineficients. També s’ha plantejat l’opció de conduir l’electricitat des d’Alboi fins a l’alberg, però la presència del riu suposa un entrebanc raonable per a què la Confederació Hidrogràfica aporte els corresponents permisos.

En fi, hui la Casa de la Llum representa un espai, una inversió i una oportunitat, que no està reportant cap benefici a la nostra ciutat. Una vegada més, s’està desaprofitant un espai privilegiat per a l’estudi i coneixement de la natura autòctona i un atractiu turístic. L’Ajuntament no hauria de permetre que aquell espai estigués tancat sense oferir almenys un servei com Aula de Natura, per cert molt més viable energèticament que l’opció d’alberg o bar. Quants diners públics s’han invertit a Xàtiva durant els darrers anys? Certament han estat molts, però els recursos sense una correcta gestió i una estratègia clara de dinamització acaben aportant ben poc i fins i tot poden convertir-se en una càrrega afegida. Per aquest motiu, és necessari dissenyar un relat de ciutat que valore els diferents atractius de Xàtiva, però que també compte amb els edificis municipals que inexplicablement no estan aportant cap benefici al conjunt de la ciutadania. La Casa de la LLum ha de ser una oportunitat.