dissabte, de novembre 02, 2013

CANVIAR LES FORMES DE GOVERNAR

En el primer ple d’aquesta legislatura l’alcalde Rus no dubtà gens en encaminar gran part dels assumptes objecte de debat i decisió del Ple cap a la Junta de Govern, on sols estan representats els regidors del Partit Popular. Val a dir que d'aquesta manera s’evitava donar vot i veu als membres de l'oposició, representants del 49’9% dels votants de la ciutat, a l'hora d'aprovar contractes, adjudicacions de concessions, aprovació d'obres, factures... En aquest sentit, cal dir que aquesta decisió no afavoria, ni afavoreix absolutament en res la transparència, el debat i la resolució dels problemes i reptes que se’ns plantegen cada dia com a ciutat. Sincerament poc podem esperar d’un òrgan de decisió com ara una Junta de Govern monocolor i extremadament presidencialista, on s’han arribat a tractar en un temps record de 30 minuts fins a 27 punts de l’ordre del dia. Mentrestant, els òrgans amb possibilitat d’una major participació democràtica com les comissions informatives i el mateix ple municipal, en què estan representades totes les opcions polítiques es queden totalment buides de contingut arribant a ser convocades per votar solament l'acta de la sessió anterior. A més d’obviar absolutament qualsevol mena de contacte amb els barris de la ciutat. 

D’aquesta manera durant dècades s’han perdut molts actius i l’oportunitat per sumar forces, propostes, transparència i idees pel bé comú. Evidentment la ciutat ho ha notat. Hui alguns representants de la ciutat ens trobem davant un escenari d’indiferència i fins i tot rebuig per part de l’equip de govern quant a la nostra legítima participació democràtica, un clar exemple és la negativa per part de l’equip de govern a que EU forme part del Consell de Gerència del Consell Municipal Esportiu. Sent l’únic partit exclòs d’una manera totalment injustificada. Tanmateix, insistim i insistirem. Per aquest motiu, aquest context ens ha de conduir necessàriament, més prompte que tard, cap a la reconstrucció de la política democràtica municipal. Gran part de la gent ha perdut la il·lusió de pensar humilment sobre quin futur vol per a la seua ciutat, entre d’altres coses perquè aquest Ajuntament porta dècades sense incorporar en la seua agenda l’enfortiment i promoció de la democràcia; ni en el barris, ni en la institució. Ells s’han oblidat conscientment de la pedagogia i de la comunicació entre la gent del carrer, perquè així s’evitaven i s’eviten explicar els drets que com a ciutadans ens assisteixen i els desequilibris d’inversió i serveis municipals que a hores d’ara patim. Ells han dificultat i dificulten la tasca dels representants de l’oposició, encara que el mateix Rus en l’any 1991 fou integrat en la pròpia Junta de Govern quan ell formava part de l’oposició a instàncies del Grup Municipal d’Esquerra Unida. La democràcia és un valor que s’aplica sempre. En fí, ells ens han ensenyat i ens ensenyen cada dia quin és el camí que no s’ha de seguir en un futur. Xàtiva necessita un nou pacte entre governants i governats allunyat del neopopulisme de les platges a Alboi i de les millors fires del món. No serà senzill. En canvi, serà imprescindible si realment volem posar les bases d’un bon govern guiat per l’equilibri i l'empoderament col·lectiu.

Miquel Lorente
Portaveu del GM Esquerra Unida Xàtiva
Article publicat al setmanari l'Informador (2/11/2013)

1 comentari:

Roser Caño Valls ha dit...

Endavant amb el projecte "canviar les formes de governar". Molt bon article, això seria extrapolable tant a Catalunya com a la resta de l'Estat.