dimarts, d’agost 10, 2010

VINT PÀGINES DE GLÒRIA

Ni el nostre Ajuntament és el de tots, ni el Llibre de la Fira tampoc. Aquesta mateixa setmana es presentava l'edició d'aquest any, i novament l'equip de govern es cobria de glòria. Rosa Maria Esteban, regidora de Fira i festes, junt a Vicent Soriano, coordinador de la publicació, explicaven les bondats i novetats d'un llibre que finalment ha esdevingut en un pamflet publicitari del Partit Popular. Vint pàgines pagades amb diners públics, però dedicades a l'autocomplaença dels regidors populars, i aprofitades descaradament com a espai preelectoral. Inèrcies, una més, d'aquelles que estan fent del nostre Ajuntament un espai de caire privat, on la pluralitat no existeix i l'excepcionalitat democràtica està acabant sent norma.

Ara bé, tan preocupant com les inèrcies són les paraules que justifiquen aquesta situació. Sols cal reparar en la roda de premsa convocada per presentar el Llibre. Explicava Esteban "cuando tuvimos la idea de incluir este apartado-referint-se a les 20 pàgines d'autobombo popular-, de verdad que no pense que era un año electoral. Me di cuenta después y me dije ¡Dios mío! Pero como nos van a criticar de todos modos, pues adelante". Qualsevol persona front aquestes paraules pot esbrinar el grau d'ironia i supèrbia d'un càrrec públic, que amb tota premeditació ha exclòs als grups de l'oposició i possibles veus discrepants d'una publicació municipal. D'un espai on tots ens havíem de sentir representats des de la diferència o des de la coincidència. Unes paraules, que justifiquen plenament la inèrcia i el tarannà en l'organització de la nostra Fira durant els darrers anys, on la participació ha estat esborrada en l'elaboració del programa d'actes, on s'ha obviat la crítica, on les preferències han estat monocolors, on s'ha oblidat la realitat d'una ciutat diversa i amb unes arrels ben clares, on s'ha conreat l'exili dels nostres artistes més significatius, on ha tingut que apareixer un Llibre de Fira Alternatiu obert i democràtic. Una Fira on s'han desbalafiat quantitats exagerades de diners públics i on les factures tardaven anys i panys en fer-se públiques. Llàstima d'una gestió que finalment ha quedat ben lluny de fer de la Fira un element de cohesió social i cultural de la nostra ciutat, i molt més lluny encara de ser un clar exponent turístic a nivell nacional. Sort que les coses poden canviar, tal volta eixa siga el motiu de les darreres vint pàgines de glòria de l'equip de govern

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Dels socarrats i socarrades depén que l'any que vé la senyora Esteban es pague de la seua butxaca les seues 20 pàgines-propaganda!!

Joan.

Miquel Lorente ha dit...

Se'ls acaben les Fires de glòria i ells ho saben.

Comencem a construir una altra Fira del poble i per al poble.

Anònim ha dit...

M'ha fet gràcia que comentes el tema de les pàgines que el llibre oficial de fira dedica a la propaganda i autobombo del PP i després, resulta, que al llibre alternatiu l'únic representant polític que diu la seua ets tu. Que no tinc res en contra de què tu digues la teua, però per què EU pot dir la seua i ERPV, el Bloc i el PSOE no? EU, recordem, que a dia de hui és un partit que no té representació a l'ajuntament, i el Bloc i el PSOE si.
No vull canviar 20 pàgines de glòria d'un color blavós monòton per altres 20 pàgines d'un color roig igualment monòton. No creus?
Canviant de tema, i parlant del teu escrit al llibre, m'ha semblat interessant el que dius, sobre la necessitat de contagiar d'il·lusió a la gent del carrer, però no acabe de vore clar l'anàlisi que fas del PP quan dius que ells defenen uns interessos de classe. Quina classe social (encara hi ha classes socials?) hi ha a Xàtiva que represente al 51% dels xativins que voten al PP?
He llegit el teu perfil, i resulta que som col·legues, també vaig fer història a València. I llegint el que has dit de les classes socials he recordat al professor Jesús Millan (no sé si el vas tenir, un crack en història cultural) el qual tenia una gràcia tremenda per a fer preguntes punyetes però molt adients per a fer-te pensar una bona estona. El tema aquest de les classes socials era un dels temes típics, i ens comentava que més que els interessos materials de la gent, allò que creava adscripció, diguem política, a la gent era el mapa mental o imaginari cultural de cada persona, les seues percepcions, o millor la seua autopercepció del lloc ideològic on es pensava que es trobava situat.
Bueno, perdona pel rotllo que t'he tirat al teu blog, però m'has fet passar una bona estona recordant moments de la facultat.
Gràcies.

Anònim ha dit...

Tinc entés que el llibre alternatiu va convidar tots els partits a participar, excepte el PP, que ja fa el seu llibre "oficial" amb els diners de tots. Si no han participat, és perquè no han volgut. En el llibre de l'Ajuntament no els han oferit l'opció, estan proscrits.

Miquel Lorente ha dit...

Hola, company/nya,

m'alegra comprovar que la gent que vàrem estudiar Història continuem preocupant-nos pel nostre entorn social i polític.

En quant a la participació d'EU en el Llibre Alternatiu de la Fira he de dir que el seu coordinandor, Antoni López Alemany, va convidar a totes les forces polítiques de la ciutat -amb o sense representació- a participar en la publicació. Nosaltres, sobiranament vàrem acordar la nostra participació en el Llibre, la resta de forces polítiques no.

L'article que hem publicat és "Amb el somriure la revolta". Article que ben bé has llegit i com he pogut comprovar has extret algunes conclusions de les que no participe en part. De fet, continue pensant que el PP és un partit que defensa els interessos d'una classe determinada a Xàtiva. Un clar exemple és el tracte preferent que estan rebent les institucions educatives privades, envers les públiques posant com a exemple la cessió gratuïta d'espais públics a la Universitat Catòlica, la poca implicació en una àrea de serveis socials desbordada per la crisi i així tot un suma i sigue. En quant a la gent que els recolza podem fer memòria i recordar allò de les "falses consciències" que afecten als treballadors/res i que són propiciades pel capital. Teoria batejada per Lenin, ja saps classe en si i classe para si. En fí, no tots els treballadors per definció són conscients del seu paper dintre del procés productiu.

Pel que fa a la il·lusió pel canvi polític a Xàtiva. Ho transmetem sincerament en l'article perquè així ho pensem i perquè ho volem fer Les dones i homes d'EU volem assumir la tasca de construir el somni de l'esquerra xativina, això sí sense les vint pàgines de glòria en el Llibre de Fira. Nosaltres no som d'eixe món.

En tot cas, moltes gràcies per les teues aportacions i a veure si algun dia podem conversar amb més tranquilitat.

Ben cordialment
Miquel

Anònim ha dit...

Llegint aquest article he sentit un vertader dejà vu, perquè sempre que el PP governa amb majoria absoluta a algun municipi, les ments de perfecte anal·lisi de l'esquerra d'este pais, arriven totes juntes i conjuntes a la brillant conclusió de que el resultat electoral no reflecteix vertaderament les voluntats dels respectiu municicpi, i aquest pensament tant d'esquerres hem fa arrivar a dos conclusions; preimera, bé el PP fa trampes electorals a aquells municipis on treu majoria absoluta i no se n'adoneu; segona; o bé aquests pensaments vostres estan carregats de radicalisme, hipocresia, però sobretot, plens d'autoritarisme i vertader fascisme.
No sóc de Xàtiva, però conec ben bé la ciutat i la seua política, i tinc que dir_vos, tant a EU com al Psoe i al Bloc, així com als seus futurs candidats a l'alcaldia, que siguent tant joves, no desperteu ninguna il'lusió pel futur de Xàtiva, tot el contrari, cada vegada més la ciutadania xativina veu el futur en el PP i amb el seu alcalde, Alfonso Rus, que bé no és políticament correcte, estudiós i educat com vosaltres tres, però si té coses que mai vosaltres obtindreu, perquè estes coses van amb la personalitat de cadascú, valors com el tarannà, carisma, sencilles i proximitat, per tant ressigneu-se a guanyar mai al PP amb Rus al capdavant.
Per últim m'agradaria comentar que makgrat que sóc un ferm defensor de la defensor de la democràcia, la pluralitat i la particpació ciutadana, tinc que fer una xicoteta observació que a vosaltres se vos ha passat per alt; mai podrà ser el mateix tracte, preferències i distinció al PP que guanyà amb el 51% dels vots a Xàtiva, front EU que ni tan sols obtingué representació institucional.

Miquel Lorente ha dit...

Sóc de Xàtiva i d'esquerres i confie amb el meu partit i amb el BLOC i PSOE, perquè sóc conscient que aquestes eleccions anem a propiciar el canvi i amb un somriure als llavis, perquè volem i podem, perquè Xàtiva és digna i el nostre poble vol guanyar el seu futur!