dimarts, de gener 02, 2007





ETA KANPORA!

Trist inici d'any, la banda terrorista ETA ha tornat a atemptar i tot indica que també ha tornat a matar. Amb eixa explosió una vegada més s'han esvaït moltes esperances i somnis de Pau. En tot moment des de la declaració de la treva, personalment, havia pensat que ETA no tornaria mai més a conrear la por ni el dolor. Pensava que aquesta vegada anava debò, hem estat davant l'hipotètic final d'una activitat criminal que no tenia cap sentit en un Estat de Dret com el nostre. Trobe que molts i moltes també havíem pensat i desitjat el mateix durant aquestos darrers mesos.

No obstant això, cal dir que les coses estan canviant dintre de l'entramat d'ETA. És inusual que no s'haja realitzat una declaració oficial per part d'ETA, abans de l'atemptat, assenyalant la fi de la treva. Aquest fet denota una més que possible divisió interna dintre de l'organització terrorista, almenys aquesta és la meua sensació i la d'alguns amics que viuen en primera persona el problema del terrorisme a Euzkadi. Ara bé, la realitat, allò empíric és el que va ocórrer a l'aeroport de Barajas, el problema en major o en menor grau persisteix. Tanmateix cal obtindre certes conclusions de les dues últimes treves, dels dos processos encetats i dels ambdós finals malaurats.

Crec que resulta molt interessant reparar en la dialèctica emprada per Batasuna. Ara més que mai no podem tornar a entrar en la dinàmica, en el discurs, en el joc...d'eixa premissa que tantes vegades surt de la direcció de Batasuna; "cal parlar de Pau tot i quan s'està en Guerra", amb la conseqüent comparació amb el procés irlandés. Eixa mena de declaracions són molt perilloses, en temes com aquest, on perillen vides humanes, les posicions s'han de presentar tal i com són; ben clares. No valen els llenguatges que ens condueixen a diverses confusions. Quan parlem del procés de Pau a Irlanda hem de tenir tots/es ben present que en aquell cas abans de d'iniciar el diàleg es varen abandonar i es varen deposar les armes per part del grup terrorista IRA. De la mateixa manera, tampoc podem comparar el problema basc amb el conflicte palestí-israelià. De fet, en aquell país n'hi ha una guerra declarada, n'hi ha una nació desprovista d'Estat -el poble palestí- i a Euzkadi aquest fet no es pot assimilar per molt que ho desitge "l'esquerra abertzale", solament cal llegir una mica d'història.

Així que a Batasuna i el seu entorn cal parlar-li clar i ras, aquí no n'hi ha cap guerra declarada ni és pot parlar de lluita armada. ETA no és cap moviment de lliberació, solament es una colla de feixistes que estan fent malbé l'existència de moltes persones i de tot un país que estima pertot la Pau, estic parlant del conjunt de pobles que conformen l'Estat espanyol i en especial del poble basc. És evident, que l'assumpte s'ha complicat molt. Un des del desconeixement quasi absolut del problema, així com des de la llunyania pot intentar imaginar les dimensions del problema fins esdevindre al remat en un verdader atzucac. Tot i això pense que en aquest procés per dignitat i conseqüència amb els principis de la democràcia cal tindre dos qüestions ben clares;

  1. Amb ETA i el seu entorn no és podrà negociar una eixida aquest conflicte, fins que no abandonen i deposen les armes, i condemnen l'ús de la violència com a eina d'exercici polític.
  2. La nostra democràcia mai serà el suficientment forta per poder encetar el procés de Pau, fins que no reconega explícitament, el dret a l'autodeterminació dels pobles. Sempre i quan aquest dret siga exercit en una situació de Pau i LLiberat.

http://www.youtube.com/watch?v=Sc_Hcg_2rhc

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Boníssim article, m'ha agradat molt i n'estic totalment d'acord.Deuries enviar-ho a "cartes al director" d'algun diari. Tot i que semble difícil de creure, encara hi ha gent al carrer que tracta de justificar d'alguna manera la violència.

Anònim ha dit...

Amb dos collons, les coses clares i el xocolate espés. 1beset

Anònim ha dit...

Un bon breviari en quan a la teua opinió sobre el conflicte.

No sé quin camí escollirà el govern, ni sabria determinar quina es la millor estratègia per a posar-li fi. Però el que si sé és que Zapatero havia d'arriscar-se per tal d'oferir-li a l'estat la possibilitat d'una societat sense terrorisme.


ETA continua burlante dels vascs, conviuen amb el terror des fa massa. Viuen una aterradora i anacrònica represió. Hem de lluitar per veure una preciosa Donosti sense escoltes, per a que puguen donar la seua opinió, mentre conversen a un bar, sense sentir por si el dia seguent troben amb els seus negocis cremats o amb amenaces de bomba o senzillament sense vida.
Tant important és la causa? per un canvi als estatuts? per tenir més drets? per la indepedència?

El camí que el govern escollisca tindrà segurametn la realitat de tots els vascs com a prioritat i esperem que tot acabe sense més perdues.

Anònim ha dit...

Joder,como sta la colega esa que canta en el enlace a "youtube" ¿tienes algún video más de esa tía con menos ropa?

Anònim ha dit...

En su reunión de los pasados 15 y 16 de diciembre, los enviados del gobierno mantuvieron un debate a cara de perro con sus interlocutores de ETA...cuando el 15 y el 16 se les dijo no a todas las exigencias (territorialidad, presos, autodeterminación y otras), ETA puedo comprobar lo que ya había advertido: el proceso, para usar su propia expresión, se pudría. El atentado fue su respuesta
EL PAÍS 9 de enero de 2007

Miquel Lorente ha dit...

El atentado fue su respuesta... en una negociació sempre existeix un tira i arronsa, puc dir que el govern haguera pogut realitzar algun gest com ara l'acostament de pressos a Euzkadi. Fet que no es produí però que des de fonts gubernamentals m'han comentat que estava dintre de la fulla de ruta del procés de Pau, ara bé el colp d'ETA sobre la taula personificat en bomba, simplement és inadmissible i per supost "casus" més que suficient per deslegitimar a ETA com a interlocutor i fer malbé la negociació. Repareu, l'únic que s'ha deslegitimat ha sigut ETA...

Anònim ha dit...

Creo que hay algo que en democracia no se puede perder. En democracia dilogan los que representan al pueblo español, las Cortes Generales, el Parlamento Vasco. ETA no representa al pueblo Vasco, son asesinos. En algun momento les movería el objetivo político de la autodeterminanción, pero a estas alturas, ya no. Son asesinos. No se puede dialogar con asesinos. Acaso tú dialoga´rias con alguna persona que te dañara fisícamente por determiandas ideas política; desde mi punto de vista eso sería chantaje. Los democratas umplimos las reglas del juego, las tenemos claras, pero estos señores no. La manera de derrotar a ETA es con policia. No hay arrepentimiento entre los presos etarras. Si se llega a pactar con ETA, creo que habrá una gran fractura en España, y es verdad que todos queremos que no hayan más muertos.